En sjimpanse i familien

7 feb

Sjimpanser er ikke mennesker. Forskning burde være unødvendig for å trekke den konklusjonen. På det frilynte 70-tallet ble det likevel gjort et forsøk med å oppdra en sjimpanse som et menneskebarn. Det gikk ikke bra.

projectnim

I dokumentaren Project Nim får vi historien om en sjimpanse som vokser opp i en kjernefamilie. Så langt er det en Julius-fortelling. Søt ape gjør rampestreker.

Etter en stund er ikke Nim liten og søt lenger. Han vil markere seg fysisk og blir seksuelt frustrert. Da er det ikke så lett å handskes med sjimpansen lenger. Det begynner å bli klart at hele forsøket er et utslag av hubris. Ingen av de ansvarlig gjør egentlig noe godt inntrykk, til tross for at de får fortelle sin egen versjon av historien.

Når forskeren som startet eksperimentet ikke har nytte av Nim lenger, blir han sendt ut på en grusom reise gjennom dyrehager og medisinske eksperimenter. Plutselig føles ikke menneskene så humane lenger.

Regissøren James Marsh har skrudd sammen en dokumentar langt over gjennomsnittet. Han og vi er heldig fordi det ble gjort mange filmopptak under eksperimentet. Men Marsh bruker både dette materialet og intervjuer med de involverte effektivt til å forme en tankevekkende historie.

Filmen får fire av frem bokser med Kleenex av meg. Løvinnen Elsa er første film jeg husker fikk meg til å gråte, så dyr i grenselandet mellom natur og sivilisasjon får frem følelsene mine.

Styrken til Project Nim er at den også løfter frem de rasjonelle og tankevekkende sidene av historien.

Filmen er tilgjengelig på Netflix.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: