Netflix for magasiner

6 feb

Betal en hundrelapp i måneden og få full tilgang til et stort bibliotek av innhold har fungert bra for Spotify og Netflix. Kan det fungere for magasiner? GigaOm er skeptisk, men jeg synes det er gøy å test ut nye tjenester som har blitt lansert i Norge.

Next Issue i USA har eksistert en stund allerede med mye snadder fra forlaget Condé Naste. De står bak kjente publikasjoner som Vanity Fair og New Yorker, i tillegg til mine favoritter Wired og Entertainment Weekly. Jeg sjekker jevnlig om de har blitt tilgjenglig i Norge, uten napp så langt.

Readly

Readly

I Stockholm i høst oppdaget jeg plutselig reklame på t-banen for en lignende tjeneste, Readly. Den er tilgjengelig i Norge.

Utvalget er interessant, med hovedvekt på USA, England og Sverige. Det var et lite forsøk med noe fra Norge noen uker rundt jul, men de er ute igjen. Noe er veldig smalt og kuriøst, men det er noe for alle.

Filmmagasinet Empire var det som overbeviste meg. I tillegg leser jeg musikkavisen NME jevnlig. Og når ikke det holder blar jeg gjennom en liste på rundt 40 favoritter.

Er du interessant i magasinformatet finner du garantert noe av interesse. I noen nisjer kan utvalget konkurrere med Narvesen, men mange store forlag mangler. Nesten daglig får jeg varslinger om nytt innhold fra favorittlisten min.

Felles for alle disse tjenestene er at dette er en direkte scannet side. Det er små muligheter til å fokusere på teksten eller putte inn digitalt ekstra-materiale. iPad har litt for liten skjerm til å lese på uten å zoome inn. Noen ganger føles det som å lese websider som ikke er mobiltilpasset på liten skjerm.

Likevel synes jeg det er fullt akseptabelt. Skal du ha en bedre leseopplevelse på iPad, må du nok satse på appene som er dedikert til et magasin og hvor det er lagt mer penger i å spesialtilpasse innholdet.

Er du interessert i utenlandske magasiner og liker følelsen av å velte deg i utvalget, er nok dette den beste tjenesten.

magasinpluss

Magasin+ fra Aftenposten

Rundt jul lanserte Aftenposten sin utgave av denne typen tjenest, Magasin+. Den inneholder alle 9 magasiner fra forlaget deres. I tillegg er visst A-magasinet på vei.

Jeg var allerede fast leser av Innsikt, K og Historie. Mat fra Norge er også interessant for meg. Sammenlignet med fullt abonnement er det egentlig en bra deal. Utvalget er lite i forhold til Readly, men kvaliteten er bra. I praksis klarer de færreste å lese hundrevis av magasiner i måneden, og for norsk innhold er dette det eneste alternativet for øyeblikket.

Fullt arkiv av tidligere utgiveler og søk er en fin funksjon for å finne en matoppskrift eller gjøre research.

På to områder er funksjonaliteten noe svakere enn Readly foreløpig.

  • For å lese hadde det vært fint å legge iPaden horisontalt. Da blir skriften lett å lese og jeg slipper å zoome inn hele tiden. Det er ikke mulig på Magasin+.
  • Det er ikke noen mulighet til å legge inn bokmerke. Noen ganger ser også appen ut til å glemme hvor jeg var sist. Da hadde et bokmerke vært en nyttig backup for å finne tilbake.

magzter

Magzter

For noen uker siden leste jeg om Magzter. De har et enda større utvalg enn Readly og lanserte nettopp en ‘les-så-mye-du-vil’-tjeneste.

Problemet er at kun deler av utvalget er inkludert. Mange interessante titler krever eget abonnement. I tillegg er det så mye rart her at de gode title ofte drukner i resten. Jeg gikk fra svakt positiv til svakt negativ når jeg vurderte titlene nærmere.

Grunnen til at jeg ikke ga opp, men valgte å benytte en pakke med fem titler i måneden var science fiction-blekka SFX og det svært seriøse spill-magasinet Edge. Begge kommer fra det engelske forlaget Future. Noen av title deres er på Readly, så forhåpentligvis kommer de ditt også snart. Da er det over med denne tjenesten, med mindre mer blir tilgjengelig.

Styrken til Magzter er presentasjonen av utvalget i kategorier og utvalgt innhold. Det er definitivt den appen det er hyggeligst å bla i. Resten av funksjonene er minst på høyde med Readly og bedre enn Magasin+.

Konklusjon

Jeg liker denne modellen, Men det er nødvendig å være magasin-nerd for å få fullt utbytte av tjenestene. Sånn sett er kanskje den mest begrensede, Magasin+, mest interessant. Liker du å bla i hyllene på Narvesen, vil Readly også være av interesse.

Alle tjenestene har prøveperioder, så det er et godt alternativ for å finne ut om du vil trives med denne måten å lese magasiner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: