Folkefinansiert media-kollektiv

28 jun

Hvordan skal journalister få betalt for jobben sin? Det er spørsmålet mange media-interesserte ungdom og entusiaster for lange artikler spør seg. To nye amerikanske initiativer, Deca og Beacon, prøver ut en folkefinansiert og kollektiv løsning.

Jeg kom til å tenke på det i dag når jeg leste en artikkel i Aftenoposten om en mor som jobbet for at datterens drapsmann skulle straffes i Kina. Der sto det blant annet: “Ingen trodde hun skulle lykkes da hun for fire år siden bestemte seg for å få Kinas rettsvesen til å garantere at mannen som drepte hennes datter i Budapest, ikke ville få dødsstraff.”

and-the-city

For få dager siden leste jeg artikkelen And the city swallowed them, om en canadisk modell som blir myrdet i Shanghai. I rettsaken blir foreldrene spurt av dommeren om hvordan de vil at gjerningsmannen skal straffes. Kuriøst nok ender det opp med en betinget dødsdom, men foreldrene fikk også mulighet til velge fengselsstraff og dødsdom.

Artikkelen er godt håndverk med mye interessant informasjon om saken sett fra offeret, foreldrenes og kinesernes perspektiv. Det blir kanskje litt ufokusert. Leseren må selv trekke konklusjoner fra faktaene, men artikkelen ga mersmak.

Jeg oppdaget skribenten gjennom Kickstarter-prosjektet Deca. Det er en gruppe journalister som har dannet et kollektiv for publisering av lengre artikler. Hva de er interessert i og skriver om er svært variert, men de har slått seg sammen for å samarbeide om redigering og publisering. Folkefinansieringen brukes til å få på plass infrastrukturen til firma med apps, administrasjon og penger til de neste prosjektene.

Inntektene ser ut til å basere seg på abonnement på månedelige artikler og salg av e-bøker. På dennemåten får erfarne journalister mulighet til å utforske sine interesser i lengre artikler, uten å være avhengig av å vinne gehør fra en magasinredaktør.

De siste månedene har jeg konstant hatt noen penger inne i et par folkefinansieringsprosjekter og dette er midt i blinken for meg. Gode journalister som skriver godt og grunidg om noe jeg ikke visste var interessant får gjerne min støtte.

En annen variant på samme tema er Beacon. De baserer seg på at du støtter en journalist som skriver innenfor et tema. For 5 dollar støtter du en av deltagerne og får tilgang til alt materialet på nettsiden.

RebaccaGrant

Ærlig talt fant jeg ikke en innertier her, men endte opp med å kaste pengene mine i hatten til et prosjekt om sosial innovasjon av Rebecca Grant. Merkelig nok er systemet også lagt opp til at du kun får tilgang når en journalist du støtter får fullfinansiert sitt prosjekt. På internett bør de som vil selge noe gi kunden umiddelbar tilfredsstillelse.

Er det håp om at norske journalister kan få til noe av det samme?

Magasinet Plot ser ut til å i lignende baner ved å publisere sine artikler på ebok.no. På mange måter synes jeg det virker attraktivt, for kvaliteten på dette norske magasinet er svært ujevn. Likevel synes jeg dette virker for halvveis. Beacon og Deca er digital først. Det er nok nødvendig for å virkelig skape innovasjon.

Amerikanske Byliner har prøvd noen år å publisere lange artikler med varierende hell. Nå er de i ferd med å gå på dunken og analysen har vært at forretningsmodellen har vært for tradisjonell.

Digital publisering gir nye muligheter. Henger journalister for mye igjen i gammelt tankegods, er det vanskelig å utnytte fordelene nye kanaler gir. Ved å bryte med tradisjonelle måter å pakke sammen redaksjonelt stoff på, ta i bruk folkefinansiering, fokusere på enkeltskribenter og artikler kan Deca og Beacon ta journalistikk i helt nye retninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: