Asiatisk kampsport på Netflix

4 jan

En artikkel om kampsport-filmer i måneden burde kanskje holde, men så dukket det opp en del interessant på Netflix 1. januar det var verdt å dele.

På nyttårsaften snakket jeg varmt om The Grandmaster, en film fra i fjor om den kinesiske helten Ip Man. Over de siste årene har det kommet 5 filmer og en TV-serie om han. Vel så viktig som kung fu, ser de ut til å være en linse Kina ser sin nære historie gjennom.

Ip Man og japansk imperialisme

ipman

1. januar så jeg at filmen som satte bølgen i gang dukket opp på norske Netflix. Suksessen til den første filmen bidro nok til det som kom de neste årene, selv om Wong Kar-Wais The Grandmaster allerede var planlagt og hadde noen navnekrangler med filmen som bare ble hetende Ip Man.

Hovedrollen blir spilt av Donnie Yen, det sikreste kortet for solid Hong Kong-action de siste årene. Selv i ellers dårlige filmer er hans kampsport et lyspunkt.

Ip Man begynner med en prolog som setter scenen for rivalisering mellom forskjellige klaner i byen Foshan. Vår helt prøver å holde seg i bakgrunnen og være en god familiemann, men blir hele tiden trukket inn i rivaliseringen. Jeg satt med et stort smil under hele denne delen av filmen, både for den lette tonen og gode stunts.

Overgangen blir derfor brå til japansk invasjon. Mesteparten av Ip Man er en grim fortelling om livet under okkupasjonen. Det gir nok et riktig bilde av brutaliteten til Japan i Asia på 30- og 40-tallet. Problemet er at det ikke på noen måte henger sammen med biografien til Ip Man. Gapet mellom hva han opplevde under krigen og fortellingen blir en hindring for at jeg skal la meg rive med.

Kampsport-scenene er det imidlertid ingenting å si på, så som tøff underholdning er det helt greit. Regn bare med å få en del nasjonalistisk historiefortelling med på kjøpet.

Vestlig imperialisme i Hongkong

ipman2Oppfølgeren begynner noen år etter i Hongkong. Den slutter med det som kanskje er grunnen til at Ip Man er mer kjent enn andre kampsport-guruer: Bruce Lee treffer han i slutten av 50-årene og begynner å trene med han.

Mesteparten av Ip Man 2 dreier seg om problemene helten vår har med å etablere seg i Hongkong. Først klarer han ikke å fange interessen til potensielle studenter, deretter oppstår det rivalisering med mer etablerte skoler.

Med unntak av noe overspilling, synes jeg denne delen er svært underholdende. Særlig likte jeg en kamp mot tre konkurrerende kampskole-ledere på et rundt bord. Det hele inkluderer en heidundrende kamp mot Sammo Hung. En av de beste actionscenene jeg har sett på en stund.

Dessverre forfaller denne filmen også i en nasjonalistisk propaganda-fest. Det hadde vært til holde ut, hvis ikke kampene mot en amerikansk bokser hadde vært så kjedelig. Jet Li fikk jo lignende dueller til å fungere helt greit i Breathless (som forøvrig også finnes på norske Netflix nå). Når det hele til og med blir en blåkopi av Rocky IV-plottet, blir finalen veldig svak.

Så for begge Ip Man-filmene vil jeg vel si at de anbefales med sterke forbehold.

Beste asiatiske kampsportfilmer på Netflix

Så hva kan jeg anbefale mer helhjertet?

raid

1. The Raid – Redemption

En av de beste action-filmene fra de siste årene er en indonesisk kampsport-film. En gruppe politifolk går inn i en boligblokk styrt av en gangsterleder og får hele befolkningen mot seg. Jeg synes bruken av våpen, både kniver og skytevåpen er svært original i The Raid. Det gjør at stunts er mer brutale enn kinesisk kung fu. Det er som forskjellen mellom klassisk ballet hvor alle svever og moderne dans der utøverne jobber mot tyngdekraften.

2. Hero

Dette er min favoritt fra den kinesiske kampsport-bølgen vi fikk i etterkant av Crouching Tiger. I tillegg til visuelt svært vakre scener, har den et langt mer nyansert forhold til kinesisk nasjonalisme.

3. Kung Fu Soccer

En fantastisk morsom fortelling om bruk av kampsport i fotball. Komedie på kinesisk kan føre til kultursjokk, men jeg synes denne filmen klarer å treffe min humor bra. Her er det mye datagrafikk, så det er ikke noe for purister. På mange måter er det nesten mer som en anime enn klassisk martial arts.

Egentlig er utvalget i denne genren forholdsvis imponerende på norske Netflix nå, så det er absolutt mer å utforske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: