Strømming av japansk anime

17 aug

Utvalget av japansk anime er nærmeste ikke-eksisterende i utvalget på norske video-strømming. Heldigvis har den amerikanske tjenesten Crunchyroll nå rullet ut på alle plattformer her i landet, inkludert Apple-TV og spillkonsoller. Det er et solid tilbud til alle som liker japanske tegnefilmer.

bleach

Med Bleach og Naruto, de to største suksessene de siste årene , er det lett å fange oppmerksomheten til den jevne fan. Med et utvalg på 20 show hver sesong og en voksende katalog av tidligere serier, er det mye interessant å se i et bredt spekter av genre. De har også noe TV-drama, men det har jeg ikke utforsket i det hele tatt.

På alle enheter er Crunchyroll en moden plattform. Det er lett å lete gjennom utvalget med søk, en nyhetsside og filtrering på genre og utgivelsedato. Tekstingen og bildet er av høy kvalitet.

Dessverre synes jeg tjenesten virker mer følsom for nettproblemer enn Netflix, YouTube og annen strømming. Jeg vet ikke om det er den tekniske løsningen eller server-plassering. Sent på kvelden blir det nesten bestandig perioder med bufring, så jeg prøver å legge inn anime tidligere på dagen. Da fungere alt greit.

Månedsabonnementet koster 7 dollar for tegnefilmene, mindre hvis du binder deg for en lengre periode. Pass på at du får riktig plan, for Crunchyroll prøver å tegne deg for en full plan til 12 dollar som inkluderer drama-seriene.

Et par ord om animasjonen i japanske tegnefilmer. Dette er ikke helaftens spillefilmer. Serieskaperne gjør tydeligvis sitt beste innenfor et begrenset budsjett. Hele scener kan kjøres uten bevegelse, og de sparer ofte konfekten til noen få dramatiske øyeblikk. De beste seriene produserer seg effektivt rundt dette ved strategisk bruk av lyd, effekter og 3D-grafikk.

Her kommer mine anbefalinger på Crunchyroll:

Space brothers

spacebrothers

Dette er min nye favoritt.

To brødre i en nær fremtid jobber for å bli astronauter, etablere romstasjon på Månen og reise til Mars. Når fortellingen starter er den yngste broren med i romprogrammet i USA, mens den eldste broren tar opptaksprøver i Japan for å kvalifisere seg.

Space brothers holder fokuset på karakterene og all vitenskap er svært realistisk. Vennskap, rivalisering og kamp for suksess utgjør handlingen. Ikke forvent science fiction og action i bøtter og spann. De mangaene jeg har likt best i det siste har det samme fokuset på karakterutvikling i et interessant miljø, for eksempel Hikaru no go, Bakuman og The drops of god.

Vi ser det meste fra perspektivet til eldstebroren Mutta. Til tross for hans mange talenter, er han lettere nevrotisk. Det skaper mange fine humoristiske situasjoner. Dessverre kjenner meg ofte igjen i de lettere absurde reaksjonene hans.

Ikke minst er dette en nerde-koselig fortelling med en fremtid der romfart igjen tydeligvis er blitt viktig. Historien kaster blikket ut i solystemet, men også bakover i tid til brødrenes barndom. Det vekker følelser som går dypere i meg enn hvem som vinner neste duell.

The melancholy of Haruhi Suzumiya

melancholy

Dette var serien som åpnet øynene mine for hvor ambisiøs anime i TV-format kan være. I det ytre er dette tradisjonell japansk populærkultur om hvordan hovedpersonen leder en skoleforening som driver med alle slags rare aktiviteter. Samtidig er den en meta-fortelling som kommenterer genre-konvesjoner.

Første sesong er helt fantastisk og temmelig avant garde. Jeg skrev en omtale av The melancholy of Haruhi Suzumiya sesong en for noen år siden og har siden kjøpt den på DVD.

Andre sesong er mer ujevn. Første episode er helt grei og de fem siste er en solid adapsjon av boken ‘The sigh of Haruhi Suzumiya’ som handler om et filmprosjekt som går helt av sporet.

Episodene som heter Endless Eight er vanskeligere å beskrive. Jeg har ikke bestemt meg helt om det er et interessant eksperiment eller dørgende kjedelig. Medlemmene i klubben havner i en tidsløkke, hvor noen dager gjentas om og om og om igjen. Flere tusen ganger oppdager vi etterhvert.

Fortelleren Kyon har bare en vag følelse av at noe er galt, derfor tar det laaang tid, 8 episoder, før de kommer ut av tidsløkken. Mesteparten av historien er lik i hvert avsnitt, med kun små variasjoner. Det hele strekker seerens tålmodighet for langt, selv om jeg beundrer motet til å gjøre noe annerledes.

Det hele bygger på en bokserie og den er vel verdt å lese.

Andre serier

occultacademy

Academy er en fin serie på tretten episoder som handler om et slags Galtvort med Cthulhu-monstre. Underholdende, men ikke noe som frister til en lengre anmeldelse.

Jeg har sett første sesong av Naruto og Bleach. Karakterer og design er fasinerende, men det hele forfaller fort til en serie med langtekkelig kamper. Mangaen Bleach klarer jeg ikke helt å slutte å lese, til tross for alle kritiske innvendinger til historien. Animen klarer jeg meg fint uten.

Med det amerikanske Netflix-utvalget (for eksempel med Media Hint), får du tilgang til en del andre serier. Crunchyroll dekker i første omgang mitt behov for japansk anime.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: