Spillgalskap på alvor

2 jun

Utviklingen tilbake til at små team kan lage spillsuksesser er et stort fremskritt i spillbransjen.

Når jeg vokste opp på 80-tallet var det mulig å slå i gjennom med et hobbyprosjekt og gi det ut på kassett. I den perioden jeg jobbet i bransjen i Funcom for 10 – 15 år siden krevde hver tittel enorme investeringer. Med digital distribusjon og nye plattformer har mulighetene åpnet seg igjen for mindre team, noe som har gitt gamle genre en ny oppblomstring.

indiegamemovie

Det er fremdeles ikke lett å lage noe som er bra og når frem til sitt publikum. Dokumentaren Indie Game: The Movie viser folkene bak tre spill: Braid, Meat boy og Fez. Det første er bestefaren i den nye generasjonen, som banet veien for mange andre med sin suksess for et par år siden. Dokumentaren følger de to andre prosjektene midt i en kaotisk kreativ prosess frem mot lansering.

Suksessen til en slik film ligger i karakterene. Særlig de to prosjektene som ligger i støpeskjeen har engasjerte personer i sentrum som det er morsomt å følge gjennom tykt og tynt. Strukturen i filmen er bygd rundt arbeidet på ‘Meat boy’ frem til lanseringen. Det fungerer bra og gir en spenning i beretningen, uten at dramaturgien blir tilført for mye kunstig anabole steroider.

Gjennom disse tre prosjektene blir det også klarer hva indie-spill er. Det er prosjekter som er laget med mye kunstnerisk frihet av engasjerte utviklere. Lav distribusjonskostnad, små team og kreativitet gjør det mulig å treffe små nisjer som blir et stort marked på verdensbasis. Kreativiteten har alltid vært der. Det er de økonomiske og teknologiske betingelsene som har skapt markedet.

Alle som ser filmen skjønner også at gode spill-idéer er billige. Det er hardt arbeid, øye for detaljer og evnen til å virkeliggjøre alt gjennom kode og grafikk som skaper suksess. Jeg husker godt selv fra tiden i Funcom hvor mange utenfor bransjen som trodde en pitch var et halvferdig produkt.

Er det nødvendig å være godt over gjennomsnittet interessert i spill for å like ‘Indie game the movie’? Det hjelper nok på motivasjonen, men karakterene er så interessante at de fleste vil finne dokumentaren underholdende og lære noe nytt om en ny, ukjent bransje.

Filmen er tilgjenglig på Netflix eller streames direkte fra nettsidene til produsentene.

2 kommentar til “Spillgalskap på alvor”

  1. Archana 13. juni 2013 kl. 00:44 #

    Ah, denne har jeg til gode å se. En venninne så denne for noen uker siden, og sa den var veldig interessant.

  2. norserintrah 13. juni 2013 kl. 06:45 #

    Det er bare å glede seg. Jeg må si at utvalget av dokumentarer på Netflix er veldig interessant. Og uansett er det jo også mulig å streame den direkte fra nettsidene til produsentene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: