Ekstremt indiefilm

21 mai

Hvem skulle trodd at en av årets mest interessante filmer bare var å finne på YouTube-konkurrenten Vimeo? En stadig større del av det jeg ser er på strømmetjenester, men langt fra alt finnes på Netflix. Heldigvis ble jeg tipset om animasjonsfilmen It’ such a beautiful day gjennom podcasten Filmspotting SUV.

IT’S SUCH A BEAUTIFUL DAY Trailer from don hertzfeldt on Vimeo.

Dette er en slags historie om mannen Bill. Han ser ut til å ha en hjernesvulst. Det er min gjetning i hvert fall, for han har hallusinasjoner samtidig som det ser ut til å ha sitt utspring i en fysisk lidelse.

Vi følger Bills hverdag hvor han gjør dagligdagse ting, samtidig som han drømmer og ser tilbake på barndommen. Denne filmen på rundt en time er satt sammen av tre tidligere kortfilmer, men utgjør en helhet, nærmest en liten biopic.

Animasjonene består av enkle strektegninger, nærmest fyrstikkmennesker. Teknikken har elementer av collage, med to til tre scener som utspiller seg samtidig eller områder med foto og levende film. Sammen med bruk av lyd og klassisk musikk utgjør de enkle grepene en unik kunsterisk helhet.

Historien er dypt tragisk. Både sykdommen, hverdagen og tilbakeblikkene er melankolske. Likevel tar jeg meg ofte i å skoggerle. Det er ikke nødvendigvis mørk humor. Mer hvordan den tilforlatelige stemmen naivt betrakter livet rundt seg.

Alt du behøver å gjøre for å se filmen er å betale to dollar for strømming eller 6 dollar for nedlasting på Vimeo. Dette er nok ikke for alle. De som synes dette høres interessant ut, vet hvem de er, og er allerede i ferd med å klikke på lenken.

Det er viktig å vite hvor du mest fornuftig bruker pengene dine for å fortelle hva du vil ha mer av. Og dette synes jeg er vel verdt noen slanter.

En annen bra film, med noe høyere underholdningsverdi, er også finne på en uvanlig kanal. Filmen Girl walk all day ble finansiert på Kickstarter. Du kan strømme den gratis fra nettsidene deres.

Når du følger lenken finner du rett og slett halvannen time med en jente som danser gjennom New Yorks gater. Hun treffer to menn og jobber sammen med et ofte intentanende publikum.

Entusiasmen til Anne Marsen er svært smittende. Jeg blir bare sittende med et stort smil, enten jeg ser hele greia eller tar en titt på høydepunkter.

Dessverre er filmen kuttet opp i små biter. Sannsynligvis skyldes det musikkrettighetene, for dette er en topp remix av masse kjente sanger. Du kan kjøpe filmen på DVD. Men gratis må jo sies å være bra valuta for noe som er så morsomt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: