Den hyggelige morderen

18 mai

Regissøren Richard Linklater har litt samme rolle for meg som Stephen Soderbergh: Han lager solide og gode filmer i et vidt spekter av genre. Noen av dem har slumpet til å gjøre det bra økonomisk, men min interesse skyldes først og fremst at han er en ambisiøs håndverker. Ofte imponerer det meg mer enn både de glatte kommersielle filmskaperne og de små sære.

bernie

Linklater ligger nok et hakk ned på rangsstigen i forhold til Soderbergh. Det vises blant annet i at filmene hans langt fra er sikret kinodistribusjon i Norge. Så derfor gledet jeg meg til å se hans 2011-film Bernie på strømmevideo.

Historien er en krimhistorie fra virkeligheten, av den typen jeg ser etter i søk etter bra amerikansk journalistikk i magasin-format på Longform. Begravelsesagenten Bernie Tiede er hyggelig mot alle i den lille Texas-byen Carthage. Han får et særlig nært forhold til en gretten enke. Etter noen måneder forsvinner hun, mens Bernie fortsetter å administrere formuen hennes.

Stilen er dokumentarisk, hvor allerede fra starten karakterene snakker rett til kamera om det som skjer. Tonen er mørk humoristisk. Fra det øyeblikket Bernie treffer enken er det liten tvil om hvor det bærer. Ironien er at ingen liker offeret, mens alle elsker morderen.

Jack Black passer perfekt som den hyggelig morderen. Han (og muligens regissøren) holder overspillet i tømme og gjør overgangen fra overstrømmende til plaget svært menneskelig. Matthew McConaugh startet å klatre opp fra det svarte hullet av romantiske komedier han karrieremessig hadd havnet i med rollen som utspekulert eksentrisk statsadvokat. Og alle de mindre rollene klarer å gjøre både fiksjonen og intervjudelene troverdig.

Krimhistorier av denne typen viser mennesker under press på en annen måte enn de kule og morsomme karakterene i fiksjonskrim. Akkurat som i virkeligheten er folk verken rasjonelle eller fornuftige. Historien hadde neppe virket troverdig hvis den var fortalt uten kunnskapen om at det bygget på noe som virkelig hadde skjedd.

Richard Linklater har nok en gang laget en solid film. ‘Bernie’ er ikke et mesterverk, men den er et godt laget og vel verdt en titt. Jeg liker både popcorn-filmer og noe helt annerledes godt, men det er fint å balansere dette mot en menneskelig historie av denne typen.

Du finner i hvert fall Bernie i abonnementsutvalget til Viaplay, Netflix med amerikansk tilgang og iTunes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: