Punk superhelter

21 apr

Engelske TV-serier klarer ofte å levere bedre kvalitet enn amerikanerne ved å begrense seg. Kortere sesonger og færre begrensinger for hva man kan vise på TV, gjør det lettere å fortelle det som er nødvendig, hverken mer eller mindre.

misfits

En av de siste årenes store popkulturelle skuffelser var at superheltene i den amerikanske serien Heroes ikke helt visste hva de skulle gjøre etter første sesong. Et uoversiktlig karaktergalleri og absurde idéer fløt sammen til en eneste stor røre.

På den andre siden av Atlanteren lagde britene en helt anne type superhelter med Misfits. Tonen var mer moderne og rocka.

Alt foregår rundt et lokalt kulturhus der en gjeng ungdommer avtjener samfunnstjeneste for sine forbrytelser. Ganske snart får de superkrefter etter en merkelig storm.

Anti-heltene i Misfits er en gjenkjennelig og til tider irriterende gruppe drittsekker. De banner, har sex og tar gjerne minste motstands vei. Her er vi langt unna rollemodeller. Likevel vokser min sympati for ungdommene etterhvert som vi blir nærmere kjent med dem. Ungdommene mister aldri sine menneskelige svakheter, selv om de om jeg legger godviljen til vokser som mennesker.

Noen velkjente grep fra amerikanske TV-serier har britene lært, men settingen og stemningen gjør at handlingen tar uvante vendinger. Det er heller ikke noen tegneserier som ligner helt. Elevatorpitchen kunne kanskje vært at Misfits er en arbeiderklasse Teen Titans skrevet av Garth Ennis og regissert av Mike Leigh.

Musikken og den tøffe tonen gjør at det hele virker temmelig punk. I første sesong prøver gjengen å overleve med sine begrensede superkrefter. De møter andre med like lav impulskontroll på nye evner, samtidig som de prøver å unngå å bli oppdaget av voksenverden.

I sesong to blir historien hakket mer episk når en mystisk maskert skikkelse begynner å blande seg inn i det som skjer. Heldigvis er historien like fokusert rundt kulturhuset og karakterene, så de slipper unna med litt mer science fiction. Sesong tre klarer å holde koken, men nå begynner fornuftig nok noen av karakterene å byttes ut.

Misfits er i ferd med å gå inn i femte og siste sesong i England nå i år. De tre første sesongene er å finne på Netflix og jeg anbefaler dem som en kur mot amerikanske superhelter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: