Fra rikmannsliv til økonomisk krasj

28 mar

Først ler jeg av de skamløst rike menneskene i familien Siegel. De bruker penger på absurde shopping-turer og latterlig luksus. Et visst snev av skadefryd må også innrømmes når de går fra å bygge verdens største private hjem til å være på konkursens rand etter finanskrisen i 2008. Men på slutten av filmen, når jeg begynner å identifisere meg med hovepersonene, setter latteren seg fast i halsen.

Er ikke Norge verdens svar på familien Siegel? Så rike at de knapt skjønner det selv og helt ute av stand til å håndtere hverdagen når de møter veggen.

queen_of_versailles

Dokumentarskaperne var knapt klar over hva de hadde fått tak i da de begynte å lage Dronningen av Versailles. Idéen ser ut til å ha vært å lage en film om verdens største hjem. Den ble påbegynt i god tid før firmaet til far i huset får problemer. Intervjuet viser mennesker som har fjernet seg helt fra virkeligheten. De lever i en boble hvor de ikke forstår seg selv eller de som jobber for dem. Hadde dette vært alt, ville filmen i beste fall vært OK.

Overraskende for alle inntreffer finanskrisen midt i filmingen. Plutselig blir det umulig å ferdigstille det overdådige huset. Etterhvert som katastrofen synker inn blir stemningen mer trykkket. Tjenestefolket som holdt alt i gang må slutte. Rotet flyter og kjæledyr dør fordi de er glemt i en fløy eieren ikke er i så ofte. Til tross for tragedien, blir det hele mest humoristisk. Som når mor nedverdiger seg til å fly rutefly, leier bil og lurer på hva sjåføren deres heter.

Filmskaperen får komme ubehagelig nært inn på familien. Jeg skjønner knapt at hovedpersonene har sagt ja til dette. Men det er vel en del av livsfjernheten vi ser i det praktiske. De trodde kanskje at dette vil bli et dokument over deres storhet. I ettertid har produksjonen blitt saksøkt, men etter at filmen har gått sin seiersgang verden over er det for sent.

Mot slutten er vi langt unna polerte intervjuer. Vi ser hvordan en økonomisk krise også rammer rikfolk. Og det får meg til å lure på hvordan jeg og andre nordmenn fra middelklassen ville reagere hvis krisen kommer hit til landet. Ville vi vært like fremmedgjort fra livets realiteter og sikre på vår rett til å leve i sus og dus?

Hvor godt filmen treffer avgjøres nok av i vår stor grad man identifiserer seg med familien mot slutten. Det er da de er på det mest sympatiske, når de begynner å se seg selv utenfra. Veien fra verdens herskere til rike fattigfolk mot en slags selvinnsikt er en fascinerende reise sammen med familien Siegler.

Vanligvis pleier jeg ikke omtale filmer du ikke kan se på en norsk strømmetjeneste. Med Media Hint til Chrome og Firefox har det imidlertid blitt så enkelt å få amerikansk Netflix-utvalg, at jeg nok kommer til å skrive mer om innhold fra den utenlandske tjenesten.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: