Gatemusikanten og fattigjenta

13 jan

Koselig film. Det er all grunn til å være på vakt ovenfor koselig film. Den prøver å snike seg inn med litt humor, og før du vet ordet av det har den kastet seg over deg med sentimentalitet og klisjeer det er umulig å flykte fra.

once

Derfor er det så fint når det kommer en koselig film jeg virkelig kan anbefale, som er det på en ærlig og rettfram måte. Det var nok en kinotur på Silver Linings Playbook som inspirerte meg til å se Once på Netflix. Og den var akkurat så morsom og bra som jeg husket.

En gatemusikant spiller på gaten i Dublin. Han har en dårlig dag etter å ha blitt forsøkt ranet og lite penger i gitarkassen som takk for innsatasen. Da står det plutselig en jente som gebrokkent spør han ut om den litt for intense sangen han nettopp sang. Dagen etter ender de opp en pianobutikk hvor de improviserer frem Falling slowly, som vant Oscar for beste sang i 2007.

Resten av filmen følger utviklingen av forholdet deres, som musikere, venner og muligens noe mer. Hele stemningen er indie-slentrende, men samtidig presis. Det er gjort på en enkel måte som kler materialet godt. På en måte føles det som en musikal, men siden alle sangene fremføres på en naturlig måte, uten dans og store opptrinn, blir fortellingen naturlig. Derfor er latteren og tåren i øyekroken noe filmen har gjort seg fortjent til.

Hovedrollene spilles av musikerne Glen Hansard og Markéta Irglová. De kler rollene godt og bidrar til å gi historien troverdighet. At de var sammen en stund i virkeligheten etter filmen bidro til å gi filmen et mystisk trekk når den kom for fem år siden.

Artistene ikke er sammen lenger, men Glen Hansard kom senest med en ny plate i fjor. Akkurat som filmen har musikken et ærlig, nesten for nakent uttrykk. Jeg blir fort skeptisk til denne typen musikk, likevel var Bird of sorrow svært mye spilt på min Spotify-konto i 2012.

Så både filmen ’Once’ og musikken får en varm anbefaling fra meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: