Ukens tegneserier: Mer fatal, rocke-Jesus og ut i rommet

11 jan

Mine favoritter blant tegneseriene som kom i forrige uke

fatale11

Fatale 11

Sitat: It’s like he’s seeing them clearly for the first time… All the things he’s done since he met Josephine.

Ed Brubaker fortsetter å levere en imponerende historie i blandingsgenren Cthulhu noir. Frem til nå har han fortalt to større historier som foregår på 50-tallet, 70-tallet og vår tid. Nå hopper han til en annen periode i vår femme fatales usedvanlig lange liv, i en enkelthistorie som fanger opp i seg det som er fascinerende med denne settingen.

Josephine leter på 30-tallet etter svar på hva hun egentlig er. Det ser ut som om hun nå i enda mindre grad skjønner kreftene sine, men hun er på sporet av noe som kan hjelpe henne. I den forbindelsen treffer hun en person som er immun mot kreftene hennes fordi han tidligere har møtt okkulte fenomener.

Ed Brubaker og tegneren Sean Phillips har gjennom flere prosjekter funnet tonen, slik at historie og illustrasjoner utfyller hverandre. Det er vanskelig å lage noe som er like skummelt som Lovecrafts vage formuleringer og jeg synes kanskje man bommer litt med monsteret denne gangen. Men det er imponerende hvor mye skaperne klarer å få til i et enkelt hefte.

punkrockjesus

Punk Rock Jesus 6

Sitat: I’ve had some ideas for a new show: We clone Muhammed.

Denne miniserien har vært jevnt god og stappfull med gjennomtenkte science fiction-idéer. Når siste hefte nå har kommet ut er det på tide med en anbefaling og å bestille boksamlingen som kommer om noen måneder.

I en nær fremtid har en TV-produsent klonet Jesus ved hjelp av DNA fra likkledet i Torino. Resultatet er et reality-show med han, moren som føder han, en irsk livvakt og andre hjelpere. Det blir en suksess, men blir også svært kontroversielt. Det gjør ikke saken bedre at Jesus blir ateist i tenårene, starter punkeband og insisterer på holde konsert i Jerusalem. Der starter siste kapittel.

Frem til nå har Sean Murphy utviklet idéene og karakterene svært grundig. Punk Rock Jesus hadde kunnet flyte lenge på en tøff idé, men historien er mer gjennomarbeidet enn som så. Sjeldent har jeg lest en mer helstøpt science fiction miniserie. Solide svart/hvitt illustrasjoner, også laget av Murphy, er med på å bygge en troverdig fremtid.

Avslutningen klarer ikke å ta historien frem til et stort klimaks, men alt blir avrundet på en tilfredsstillende måte. Som en bok med alle kapitlene blir dette svært god valuta for pengene.

ironman5

Iron Man 5

Sitat: I like to think of ourselves as temporally-minded Robin Hoods. We rob from the present to give to the future.

At Tony Stark jakter på skurker som har knabbet teknologi har vært brukt tidligere i Iron Man. Kieron Gillens har i så måte brukt et velkjent grep, men det har vært underholdende og motstanderne til superhelten har vært varierte.

Med unntak av mye tenner i glisene, har kombinasjonen av realistiske tegninger fra Greg Land og sterke farger vært tiltalende.

Nå avsluttes denne første samlingen med at Iron Man skal ta tilbake teknologi som blir brukt på en måte han bifaller. Motstanderen er ikke en superskurk med skumle hensikter, men en tidligere kollega som vil bringe menneskeheten ut i rommet.

Slutten gir serien en helt ny vending. Iron Man tar en permisjon fra eventyr på jorda for å farte ut i det ytre rom.  Smakebiter fra de neste månedene tyder på at han vil dukke opp i Guardians of the Galaxy, en av de nye store satsingene fra Marvel. En film planlegges i 2014.

Dette synes jeg var en original vri på en tegneserie som begynte å bli forutsigbar. Det skal bli svært spennende å se hvor dette ender opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: