Ukens tegneserier: Litt jul og noen gamle kjenninger

30 des

Mine favoritter blant tegneseriene som kom ut de to siste ukene

Uken før jul hadde nissen stappet så full med godbiter at selv en slunken bunke første juledag tilsier 5 favoritter.

hawkeye6

Hawkeye 6

Sitat: I think my concussions are getting concussions.

Dermed har vi første serie som har gjort tre opptredener på listen min. Saga og Hawkeye står begge sterkt på listen min over årets beste nykommer.

Etter to måneder med agentoppdrag i eksotiske Hong Kong, er vi nå tilbake i nabolaget til helten vår. Han får hjelp av Tony Stark til å koble opp hjemmekinoen, slåss med noen russiske gangstere i nabolaget og sørger for at naboungene får sett TV. Alt er fortalt slentrende underholdende med et lett anstrøk av julestemning.

Forrige uke sa jeg at gjestetegneren la seg tett opp til stilen til Aja, men når sjefen er tilbake blir skapet satt på plass. Her er det en utrolig fantasifull lay-out og design som bruker hele siden.

saga8

Saga 8

Sitat: Please read this so I’ll have someone to talk about it with? I’ll get you cigarettes.

Jeg tenkte å gi Saga en pause i disse omtalene, men så starter månedens historie med hvordan science fiction-utgaven av Romeo og Julie traff hverandre. Da var jeg solgt.

Ellers fortsetter problemene med svigerforeldrene og leiemorderne på jakt etter paret girer opp. Historie, dialog og tegninger er som vanlig på topp.

happy3

Happy 3

Sitat: Spare me the fucking Jiminy Cricket bullshit!

Her hadde jeg tenkt å vente med å omtale denne til avslutningen neste måned. Det hadde vært fint å se om historien ble rodd i land på en tilfredsstillende måte. Men så leste jeg denne fortellingen med all dens anti-julestemning på toget juleaften og fant det vanskelig å vente.

Grant Morrison har gjort det sterkt både innen tradisjonelle superhelter (særlig Batman og Superman de siste årene) og Vertigo-serier. Med Happy beveger han seg i et landskap den skotske kollegaen Garth Ennis er mest kjent for: Maskulin og brutal sentimentalitet.

En kynisk leiemorder ender på sykehus. Det er ille nok, men verre er det at en liten søt flyvende ponny begynner å gi han instruksjoner. Akkurat det er ikke et typisk Ennis-plot, så her viser Morrison sitt særpreg på den tøffe tonen.

Tegningene til Darrick Robertson drar imidlertid tankene tilbake til hans hovedprosjekt de siste årene, The Boys, som Ennis førte i pennen. Han er i toppform og klarer til og med å få inn den søte ponnien i den brutale verdenen på en realistisk måte.

ff2

FF 2

Sitat: Impostors! You dare call yourselves The Fantastic Four?! Nonsense!

Vanligvis legger jeg størst vekt på forfatterne I valget av tegneserier. Mike Allred er et unntak. Helt siden Madman på 90-tallet har jeg kjøpt det meste denne tegneren har laget. Han har en særegen pop-art stil som står svært bra til Fantastic Four-spinoffen.

Planen var at de opprinnelige superheltene gjennom tidsreiser kun skulle være borte i 4 minutter. Det går selvsagt skeis og vikarene må overta driften av Baxter-bygningen med tilhørende geni-skole. Muldvarp-mannen angriper, svært fortørnet over å måtte slåss med B-laget.

Mest oppmerksomhet får vikaren Johnny Storm plukket ut. Han glemte å forberede en erstatter og valgte ganske enkelt pop-stjernen ham tilfeldigvis lå med den dagen. Darla Deering får en ilddåp og føler tydelig at hun har tatt seg vann over hodet, men dette blir en fin inngang for nye lesere til et overveldende univers.

I forhold til hovedserien har nok FF en lettere tone med mer humor, men jeg vet at både Matt Fraction og Mike Allred vil være alvorlig når det er nødvendig. Både pop-stjernens forvirring og avslutningen tyder på det.

justiceleague

Justice League 15

Sitat: My god, they’re following the Atlantean war plans.

Justice League har vært mine favoritter siden de gikk i norske Gigant for 30 år siden. Dette skal liksom være stjernen i lanseringen til DC, men den har bare så vidt holdt oppmerksomheten min. Flere måneder har tilleggsserien om Billy Batson og Shazam vært mer interessant.

Nå begynner det å ta av på en positiv måte. De neste månedene vil det være full krig mellom Atlantis og resten av verden, med Aquaman i klem mellom to folk. For så vidt har lignende historier vært fortalt tidligere, men nå synes jeg Geoff Johns begynner å vise godt håndverk. Tidligere har han bare prøvd å være tøff i trynet med stjernelaget til DC.

Vel så viktig som hovedhistorien er de små karakterøyeblikkene, særlig at vi får se den gryende romansen mellom Superman og Wonder Woman. Ja, for de som ikke har fulgt med på en stund: Lois Lane er ikke gift med Clark Kent lenger. Cyborg, den store overraskelsen som medlem i gruppen, begynner også å finne sin rolle som limet i Justice League.

2 kommentar til “Ukens tegneserier: Litt jul og noen gamle kjenninger”

 1. Gunnar 31. desember 2012 kl. 17:35 #

  Jeg er litt bakpå når det gjelder de aller nyeste seriene, men det er alltid greit med dine oppsummeringer.
  Jeg elsker Saga, men liker fortsatt å kjøpe i samlinger når jeg kan det og har derfor bare lest de seks første numrene. Happy synes jeg var veldig lovende og kommer antagelig til å følge videre. Hawkeye MÅ jeg få lest skjønner jeg. Ellers synes jeg det er vanskelig å vurdere hvilke av DC’s serier som er verdt å følge. Har interesse for Scott Snyders Batman og har lest litt av den.

  En ønskebloggpost for min del hadde vært en oppsummering fra deg om de ti beste av DC’s nye 52. Så jeg vet hva jeg skal fokusere på. 🙂

  • norserintrah 31. desember 2012 kl. 19:27 #

   Skal prøve å få til en artikkel som gir mer oversikt over høydepunktene fra året som gikk. Oversikten uke for uke kan jo blitt nærsynt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: