Bokkritikere har problemer med mirakler

26 des

Romanen The age of miracles fikk mye oppmerksomhet i magasinet K tidligere i år og i andre deler av media som vanligvis ikke skriver om fantastisk litteratur.

ageofmiracles

For det er vanskelig å kalle en fortelling noe annet som handler om at kloden vår stadig går saktere og kaoset som følger. Døgnet blir lenger, været oppfører seg rart og det blir stadig vanskeligere å leve som vanlig.

Alt blir sett gjennom øynene til Julia, en jente på vei inn i de forvirrende tenårene. De merkelige naturfenomene hele verden blir utsatt for speiler henne følelsestilstand i møte med venninner, kjærlighet og familien. Forfatteren Karen Thompson Walker skriver på det beste svært vakkert om Julia og hennes møte med katastrofen.

Hvordan samfunnet reagerer er også interessant. Noen prøver så godt de kan å følge de nye døgnrytmene, noe som ikke fungerer så bra når dagene blir uendelig lange. Regjerningens forsøk på å tvinge alle inn i den vanlige døgnrytmen, uavhengig av hva som skjer utenfor husets vegger, er heller ingen ubetinget suksess.

Da er det over med godordene, for ’The age of miracles’ glimter bare til innimellom. Som helhet virker det ikke som om forfatteren har full kontroll over håndverket. En ting er at katastrofen ikke henger på greip som vitenskap. Verre er det at alle stemningene og historietrådene ikke fører noe sted. Det hele fisler bare ut.

Egentlig hadde jeg ikke tenkt å skrive om boken. Det er noen måneder siden jeg ble ferdig med den. Det var noen skadefro artikler på science fiction-nettsteder i høst som plukket boken fra hverandre, men dette er en positiv anbefalingsblogg. Så hvorfor ikke holde misnøyen med en overhypet bok for meg selv?

storyofyourlife

Grunnen er at jeg leste en fantastisk bra novelle i julen, Story of Your Life (i desember-utgaven av Lightspeed Magazine). Den klarte å smelte sammen historien om et mor/datter-forhold og et møte med utenomjordinger som fikk meg til å tenke på hvor ’The sge of miracles’ snublet.

Dr Louise Banks er en språkforsker som får i oppdrag å lære seg språket til de svært fremmede heptapodene. Annerledes kroppsform og erfaringer gjør kommunikasjonen deres radikalt annerledes. En fortellingstråd går dypt ned i hvordan jorden prøver å forstå en helt annerledes kultur. Den andre tråden er korte vignetter om datteren til lingvisten.

’The age of miracles’ berører så vidt noen følelsemessige sannheter. I ’Story of your life’ smelter følelser, vitenskap og filosofi sammen på en svært vellykket måte. Forfatteren Ted Chiang har full kontroll over litterære virkemidler og jeg lastet umiddelbart ned novellesamlingen hans denne historien er en del av.

Hva gjorde at ’Age of miracles’ fikk så stor respons? Jeg tror at mange litterære kritikere rett og slett kjenner science fiction-genren så dårlig at de ikke klarer å være kritiske til bruk av det fantastiske.

Allerede på 60-tallet begynte det å bli vanlig for de mest ambisiøse genre-forfatterne å bruke denne typen virkemidler på svært interessant måter. Kjenner man ikke historien er det vanskelig å vurdere nye bøker grundig. Da blir det lett følelsen av noe nyfikent som styrer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: