Skikkelig vending på HBO

22 des

HBO har hatt noen tøffe uker. Forsinket lansering, ublidt møte med de norske forbrukermyndighetene og en PC-klient som fikk meg til å tenke på nettvideo fra 90-tallet.

Med iOS-klienten som kom i går begynner jeg å få troen tilbake på at dette kan bli en tjeneste verdig merkenavnet. Riktignok er det umulig å overføre noe fra iPad til TV, verken Airplay eller kabel fungerer, men jeg har gått fra å skrive angrerett-skjema til å blogge.

gamechange

Kanskje kan det være en trøst at det kunne vært verre. Du kunne for eksempel være den erfarne republikanske presidentkandidaten og krigsveteranen McCain som ligger dårlig an i kampen mot jyplingen og oppkomlingen Obama. For å skape en skikkelig vending hyrer du inn Alaska-guvernøren Sarah Palin for å sikre støtte fra høyrefløyen og kvinnelige velgere. Smart grep, ikke sant?

HBO har de siste årene produsert flere filmer med utgangspunkt i nyere amerikansk historie. De får som regel situasjonen tydelig frem på en måte som gjør at jeg bedre forstår hva som skjedde, enten det er personlighet, gruppedynamikk eller andre omstendigheter.

Game change tar utgangspunkt i rådgiverne til McCain. De sitter på innsiden av kampanjen, men ser samtidig katastrofeområdet Sarah Palin litt på avstand. Med vår kunnskap om hva som blir utfallet, ligger det adskillig ironi i mange av de optimistiske replikkene i starten av filmen.

Alle personene blir tatt på alvor. Selv om visepresidentskandidaten viser sine svakheter, blir hun fremstilt på en måte som gjør det enklere å skjønne hva deltakerne tenkte.

Skuespillerne skal ha en god del av æren for dette, selv med et manus og en regi som effektivt får frem hendelsene på en forståelig måte. Særlig Julianne Moore gjør en formidabel innsats som Sarah Palin. Den er vel så treffsikker en Tina Feys parodi, uten noen gang å miste mennesket bak av syne. Ed Harris, Woody Harrelson og Sarah Paulson gjør også sympatiske karakterer utav republikanske rådgivere.

Jeg håper flere av filmene, dokumentarene og TV-seriene i HBO-arkivet som ikke er så kjent dukker opp i tjenesten etter hvert. Det ligger mange perler der som har vært vanskelig tilgjengelig tidligere og som kanskje ikke er så kjent for norske seere. ’Game change’ er et godt eksempel på dokumentardramaene de har gjort så bra de siste årene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: