Kutt innhold og multimedia for bedre magasiner

16 des

Med den enorme mengden informasjon som flyter rundt i hverdagen vår, er det ofte vel verdt å betale ekstra for å få noe som er mindre og enklere.

Når Dagens Næringsliv nylig satt opp månedsprisen til 430 kroner for et digitalt abonnement avbestilte jeg. Det ble for mye sammelignet med 20 dollar for New York Times. Eller et par hundre lapper for et årsabonnement på mange av de beste amerikanske magasinene med masse multimedia.

aviskiosk

Betalingsvilligheten min er imidlertid enda større for publikasjoner som kutter ned på mengden informasjon. Ofte tenker jeg at det hadde vært mer attraktivt å betale 500 kroner i måneden for en norsk avis som lager et godt og kort daglig sammendrag av nyhetsbildet, et par lenker til hva andre skriver og en lengre mer unik artikkel. Da hadde fort Aftenposten-abonnementet røket. Ingen har så langt en slik tjeneste, til tross for at jeg er overbevist om at det er hva de fleste ønsker.

Designeren Craig Mod har skrevet en svært god artikkel om en ny trend han kaller subkompakt publisering. Han tar for seg to av mine nye favorittpublikasjoner, Matter og The Magazine, og mener dette peker frem mot magasiner som kutter ned på multimedia og kompliserte apper.

magazine

The Magazine er en iPad-app som ble lansert for to måneder siden av utvikleren bak Instapaper. Dette er en av mange løsninger som lar brukeren skrelle bort navigasjon og reklame fra en artikkel og lagre den. På mange måter følger publikasjonen hans samme filosofi om forenkling og fokus på brukeren.

Hvert nummer inneholder 4 – 5 essay. Temaene er et klart uttrykk for redaktørens varierte smak. Her er personlige fortellinger, populærvitenskap, tips om å spille Letterpress og en forklaring av perfekt barbering.

Prisen er 14 kroner i måneden for to utgivelser. Dette er mye sammenlignet med hva jeg kan få gratis eller for samme prisen andre steder på nettet, men det personlig grepet gjør det vel verdt å abonnere. Økonomisk er det en suksess allerede og bidragsyterne har fått lønnsøking.

En viktig grunn til den vellykkede lanseringen er selvsagt lav investering. Denne uken sluttet det gigantomaniske prosjektet The Daily å komme ut. Lærdommen bør være at terskelen for å lykkes med et prosjekt som koster titalls-millioner og med høye faste kostnader er langt høyere enn for et garasjeprosjekt som The Magazine.

Men det er også et designvalg. 4 artikler med klare fonter krever førstesiden med instruksjoner som du får i nesten alle media-apper. Forsiden i aviskiosken er ganske enkelt et ikon som skifter farge, istedenfor å prøve gjenskape en forside med masse informasjon. Alle løsninger er er minimalistiske, med fullt fokus på innholdet.

matter

Matter har gjort det hele enda enklere. De avsluttet i høst en svært vellykket Kickstarter-kampanje der de fikk neste tre ganger så mye penger som de ba om, 140.000 dollar, for å produsere lange, seriøse artikler med en vitenskapelig tilnærming til temaer. Dette er typisk noe aviser og magasiner pleier å si ingen er interessert i.

For meg som ikke investerte i prosjektet koster det 1 dollar i måneden for å abonnere på artiklene. Første utgave handler om mennesker som er besatt av å amputere sitt eget ben. Det er et fantastisk stykke journalistikk som både bruker tradisjonelle metoder og en grundig drøfting av forskning på tema. Artikkelen legges ut på nett bak innlogging med enkle metoder for å eksportere til e-lesere.

Ingen av disse publikasjonene erstatter den daglige lesingen, men det er begge interessante alternativer til elektroniske magasiner som prøver å gjenskape en papirfølelse med noe halvhjertet multimedia.

Jeg er overbevist om at denne nedstrippede formen for publisering er en vei fremover for betalt journalistikk, selv om tradisjonelle mediahus vil synes at det strider mot all sunn fornuft.

2 kommentar til “Kutt innhold og multimedia for bedre magasiner”

  1. Gunnar 17. desember 2012 kl. 11:06 #

    Har hørt en del om The Magazine og kunne godt tenke meg å sjekke det ut, men irriterende nok er det fortsatt en overvekt av slike seriøse apper for eplehoder. Håper på en snarlig bedring etter som det blir flere og flere populære android-dingser å få kjøpt.

  2. norserintrah 17. desember 2012 kl. 22:22 #

    Ganske sikkert mer som kommer til Android fremover, og så kan det være oss eplehoder som blir irritert på alt vi ikke får tak i. I dette tilfellet er det jo mer et halvprofesjonelt hobbyprosjekt, så da kan jeg skjønne at det blir sånn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: