Ukens tegneserier: Supermann, hevnere og slåsskamper

13 des

Mine favoritter blant tegneseriene som kom ut forrige onsdag

actioncomics

Action comics 15

Sitat: Once upon an always, further than forever and closer than the back of your head

Grant Morrison har gått fullstendig bananas. Og når min favorittskaper av tegneserier går av skaftet er det all grunn til å glede seg.

Denne runden med Supermann begynte med en ung Clark Kent som løp rundt og forsvarte fattigfolk kledd i ola-bukser, t-skjorte og arbeidsstøvler. Deretter hoppet kapitlene frem og tilbake i tid til forskjellige faser av heltens karriere. Mitt inntrykk var at det var tidvis underholdende, men svært ujevn. Med nummer 15 faller brikkene så ettertrykkelig på plass, at vurderingen min av det som har kommet før stiger.

I denne fortellingen skjønner vi hvem hovedskurken har vært hele veien, en hevnlysten nisse fra den femte dimensjonen som kan angripe Supermann fra alle kanter og tidsepoker. Husvertinnen til Clark Kent viser seg å være en utsending fra samme sted, som forklarer hvorfor en så fjern gjest til vår verden har lagt helten for hat.

Det er like absurd som det høres ut som, men samtidig merkelig menneskelig på en måte som rører ved hjerterøttene. For oss som har lest tegneserier noen år er det tydelig inspirert av historier fra 70-tallet jeg ikke har tenkt på på en stund. Det er lenge siden jeg har sett en sånn innertier fra Grant Morrison.

avengers

Avengers 1

Sitat: We have to get bigger.

Min nummer to favoritt om dagen er Jonathan Hickman. Han klarer også å beskrive det fantastiske og berøre samtidig. De siste årene har han hevet statusen til Fantastiske Fire flere hakk.

I Avengers 1 ligger vekten på historien. Han skal bringe Avengers til et helt spesielt sted i løpet av første kapittel.

Historien begynner fornuftig nok med det teamet vi kjenner fra film: Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Hawkeye og Scarlet Widow. De får en utfordring fra planeten Mars og går på en smell. Dermed er det på tide for gruppen å vokse for å klare å møte større utfordringer.

I intervjuer på forhånd har Jonathan Hickmans mission statement vært klar: Han skal sette sammen den største gruppen noen gang, med gamle kjente og nyere mer uventede helter for å møte de mektigste skurkene.

Jeg har følelse at dette kapittelet er mer en stille akselerasjon og at det vil ta litt tid før maskinen kjører på full kapasitet. Historien er tydelig planlagt, jeg ser nærmeste tannhjulene gå rundt.

Tegningene til Jerome Opena og fargeleggingen til Dean White gir et malt inntrykk. At Hickman ser på dette som et personlig prosjekt ser vi i de designede plansjene, noe som er hans spesialitet fra tidligere serier.

lutherstrode

Legend of Luther Strode 1

Sitat: Imagine if all you have in life was death. Imagine what you would become.

Alle, selv skaperne, ble overrasket over den enorme suksessen til første Luther Strode-serien. Nå kommer oppfølgeren og voldsomhetene starter på et høyt nivå fra de første sidene.

I førstee miniserien for et år siden blir vi kjent med hovedpersonen, en skikkelig pingle. Heldigvis får han tak i en manual for å trene seg opp til å bli sterkere. Resultatet er at han ender opp som en muskelbunt med perfekt kroppsbeherskelse.

Men som alle tegneserielesere vet, med store krefter kommer stor tragedie. Andre med lignende krefter konfronterer Luther og de kreative voldsorgiene rammer menneskene rundt han. På slutten av første miniserie sluttet det hele svært trist for helten.

Når vi går løs på legenden i runde to ser vi nærmest på avstand hvordan han systematisk kjemper mot en kriminell organisasjon. Den nyutnevnte sjefen har ikke tenkt å la seg stoppe og setter inn tøffe mottiltak.

Intensiteten er på topp fra side to. Tegneren Tradd Moore har en særegen stil som blander realisme og overdrivelse. Når det bryter løs i voldsomheter kan jeg garantere konsekvenser av volden du knapt har sett maken til.

Det som gjør meg litt skeptisk, er at det er vanskelig å se hvor historien kan gå fra her. Hovedpersonen er så fremmed at det er vanskelig å identifisere seg med han. Og det begynner like mørkt som den forrige historien sluttet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: