Sandaler, blod og gørr

9 des

Grensen for hva det er mulig å lage TV-serie om har utvidet seg voldsomt de siste årene. Hvem skulle trodd at det kunne bli tre sesonger med romerske gladiatorer, med en fjerde rett rundt hjørnet? Til og med HBO måtte bite i gresset etter to runder med Rome.

spartacus

Første sesong av Spartacus forteller historien om en serbisk høvding som ender som gladiator i Italia. Gjennom tretten episoder får vi se hvordan han blir slave, forsøker å tilpasse seg og ender opp med å gjøre opprør. De som har sett Kubrick-filmen eller er interessert i historie, vet at dette er en av de mest kjente fortellingene om gerilja-krig i hjertet av Romerriket.

For nye seere er det lett å henge seg opp i to aspekter ved serien.

Det ene er at spesialeffektene er tydelig inspirert av filmen 300. Beveger karakterene seg utendørs blir det mange stormskyer i sterke farger. Det er et klart stilistisk valg og de demper seg litt lenger ut i serien, men for mange vil nok dette virke veldig kunstig.

Andre terskelen å komme over er at serien ikke holder tilbake på å vise dekadensen i det romerske samfunn. Her er det vold og sex som er sterkere enn mange 18-årsfilmer på kino. Dette er også et klart stilistisk valg. Jeg kunne sagt at det er for å vise brutaliteten i det romerske samfunnet, men det er også et litt søplete estetisk grep skaperne helt tydelig koser seg med.

Kommer du over disse to snublestenene, er historien og karaktereutviklingen behandlet med stor omtanke. Bakmannen Stephen DeKnight er erfaren, blant annet med mange år i skrivestallen til Joss Whedon på Buffy og andre TV-show. Historien er nøye planlagt med fine vendinger og interessante persontegninger. Og så er det fort et par spektakulære gladiator-kamper i hver episode.

På skuespillersiden kaster John Hannah seg entusiastisk over muligheten til å være gladiatoreier og skurk med kreativ romersk banning og et spill på grensen til for mye. Lucy Lawless i en lady Macbeth-rolle driver sitt eget renkespill med aristokratene hun ønsker å være en del av og slavene i husholdningen. Alle deler av serien er fylt med folk som tydelig koser seg med å spille ut sine verste sider.

Tragisk nok døde skuespilleren som spiller Spartacus av kreft etter første sesong. Hvis ikke ville nok Andy Whitfield hatt sjansen til å gjøre det stort på lerretet.

Spartacus finnes på både på Netflix og Viaplay, sammen med andre sesong. I håp om at Whitfield skulle bli frisk, gikk de tilbake til hvordan gladiatorskolen ble etablert. Jeg har ikke sett disse episodene enda, men har absolutt tenkt å følge Spartacus videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: