Oppskriften på en god romantisk komedie

11 nov

Romantisk komedie. Det er to ord sammen som kan skremme fanden på flatmark. Jeg innrømmer at det finnes unntak. Men det er en genre som er så utrolig pinlig hvis den ikke er bra gjort. Og det er langt mellom perlene.

Jennifer Westfeldt har levert en av perlene i genren tidligere med Kissing Jessica Stein. Hovedpersonen er så frustrert over kjærlighetslivet at hun velger å gå for noen av sitt eget kjønn. Siden Westfeldt har full kontroll med manus, regi og hovedrollen kan hun ta det lenger enn en Hollywood-komité ville tillatt.

Det er tydeligvis en tung jobb å gå sin egen vei innen romantisk komedie. Over ti år tok det nemlig fra debuten til årets Friends with kids. Ingen av filmene kan sies å overraske i historien. En dreven kinogjenger vil fort skjønne at de evige ungkarsvennene i et hav av unger og vennepar vil ende opp sammen. Hovedpersonene må gjennom en helaftens film for å forstå det.

”Vi har sett det før.” For noen kritikere ser det ut til å være en setning som forklarer alt om hvorfor en film er dårlig eller likegyldig. For meg forklarer det bare at dette er en kritiker det ikke er verdt å lytte til. Selv den beste genre-filmen må legge seg tett opp til det forutsigbare. Forskjellen i kvalitet ligger i hvordan hovedpersonene kommer frem til den lykkelige slutten.

Mitt første spørsmål er alltid om paret har gjort seg fortjent til å ende opp sammen. Det må være mer enn en konvensjon som blir oppfylt. I møte med venner, kjærester og hverandre skjønner vi hvor Jason og Julie i ’Friends with kids’ kommer fra og hvorfor de passer sammen. Det hjelper selvsagt å ha et sterkt lag av skuespillere som Jon Hamm, Kristen Wig og Maya Rudolph (alle tidligere sett i Bridesmaid sammen) å bryne seg mot.

Mye intelligent og morsom dialog er den andre viktige ingrediensen for å heve filmen. Alt for mange romantiske komedier i dag setter listen lavt på dette området. En av mine favoritter er ’It’s something about Mary’, så jeg har ikke noe mot at en film er enkel eller barnslige. Likevel er jeg lei av at genren tar i bruk krykker som mørk humor, toalettvitser og pinlighet. Det er ikke noe problem i ’Friends with kids’. Gjennom hele filmen er dialogene morsomme, ikke dumme, og situasjonskomikken er på et realistisk nivå.

’Friends with kids’ gikk på kino for ikke lenge siden og det var en av filmene jeg testet Viasat med. Det er en film det er viktig at flere betaler for å se, for å bidra til at det ikke går 10 år til neste gang Jennifer Westfeldt lager en ny film.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: