Nyhetsblikk fra New York

5 nov

Aviser er en fast del av mediamenyen min. Aftenposten blir lest i papirutgaven sammen med frokosten. På kvelden blar jeg i gjennom Dagens Næringsliv og New York Times på iPad.

Fra jeg var 12 år og tretten år fremover gikk jeg med avisen. Da fikk jeg inn vanen med å lese den tidlig på morgenen og har stort sett alltid abonnert siden. Internett, Twitter og RSS-feeds har ikke endret på dette.

I min første periode som blogger vanket det en del kritiske kommentarer til tradisjonelle massemedia. Media-kritikk setter jeg fremdels pris på, men det er ikke noe tvil om at god journalistikk koster penger. Innholdet på en avis må være mer enn innpakningspapir for annonser.

På Netflix fanget dokumentaren Page one: Inside the New York Times min oppmerksomhet. Den er litt som en god blogg. Her får du et innblikk i hva som skjer bak kulissene i en av verdens viktigste avishus. Den har flere sekvenser som viser hvordan redaksjonen reagerer på det som skjedde i media for et par år siden: Wikileaks, lanseringen av iPad, nettbaserte konkurrenter, betalingsvegg og økonomiske problemer i bransjen.

Kamera følger sentrale medianyheter mens de etterforskes og rapporteres. I stjernerollen finner vi David Carr, en smart og gretten gammel gubbe av en journalist som har vært ute en vinternatt før. I en samling med mer pregløse kommentatorer avleverer han alle de mest minneverdige kommentarene i dokumentaren. Han får hele tiden rollen som de tradisjonelle mediene beste forsvarer i debatter og konfrontasjoner.

Dessverre er filmen som en ukesgammel avis, den føles litt bakpå. De lange linjene om en tradisjonell mediebransje i trøbbel er fremdels viktig og glimtet bak kulissen er like aktuell i dag. Diskusjonen om Wikileaks får imidlertid filmen til å virke veldig gammel.

Regissøren ser ut til å ha stolt på at karakterene og situasjonene er så interessante at det ikke var nødvendig å skape en mer enhetlig historie. Det gjør at ’Page One’ knapt leverer opp til den journalistiske standarden den hyller.

Helt siden betalingsveggen til New York Times ble lansert har jeg abonnert. Filmen styrket meg i intensjonen om å støtte det grundige arbeidet til redaksjonen. Det irriterer meg riktignok at abonnementet kun dekker nett og nettbrett, telefonen faller utenfor. En digitalpris for alt hadde vært enklere å forholde seg til.

New York Times var en av de første iPad-appene som ble lansert til nettbrettet. De velger på mange måter å gå sin egen vei. Bildene er der, men presentasjonen er samtidig edruelig og oversiktiglig. New York Times finner ingen grunn til å konkurrere med magasinefølelsen eller oversvømme leserne med interaktivitet. Seriøsitet står i høysete, også i brukergrensesnittet.

På det øverste nivået har vi de klassiske seksjonene i avisen (for eksempel verdensnyheter, økonomi, magasin). Deretter legges artiklene i en seksjon ut i et rutenett med overskrift, ingress og eventuelle bilder som du blar gjennom. Hver artikkel er lagt ut på oversiktlige sider du kan sveipe gjennom med bilder der det er naturlig. Reklame dukker opp jevnlig.

Blar du nedover på en seksjonsside, kommer du til neste side. Du bestemmer selv hvilke rekkefølge disse kommer opp i og kan også hoppe til en i menyen. Det gir en enkel måte å bla gjennom en stor mengde informasjon. Mange aviser på iPad undervurderer dette behovet for enkelt å sveipe til forskjellige deler av innholdet de tilbyr.

Når jeg bodde i USA fikk jeg New York Times som en søndagsvane. Informasjonsmengden er så stor at det er umulig å bla gjennom alt syv dager i uken, så denne siste helgedagen er fremdeles når jeg bruker mest tid på avisen.

På hverdagen bruker jeg en web-app som ble lansert til abonnentene for noen uker siden. Alt innholdet ligger tilgjengelig i menyen, men daglig fortrekker jeg å lese en ’Trending’-seksjon som ikke finnes i iOS-appen. Den gir oversikt over de meste leste og delte artiklene akkurat nå.

Twitter gir et filtrert nyhetsbilde gjennom blikket til de jeg følger. RSS-feeden er en komplett oversikt over de bloggene og kildene jeg liker best. Avisene gir et helhetsbilde og en grundighet internett foreløpig ikke klarer å erstatte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: