Affleck-thriller fra hjembyen

31 okt

Ingen grunn til å bli overrasket over at Ben Affleck begynner å etablere seg som en seriøs regissør. Før han ble stor stjerne i Hollywood-storfilmer, vant han Oscar for manus til  ‘Good WillHunting’. På mange måter er det de store rollene fra rundt årtusenskiftet som er unntaket. Med årets Argos er han tilbake der han har størst talent, bak kameraet.

På Netflix finner du Ben Afflecks debut-film som regissør, Gone baby gone.

I et nedslitt område av Boston har en liten jente forsvunnet. Den loslitte privatdetektiven Patrick Kenzie blir engasjert av familien. Han ser ut til å fungere som en mellommann i saker der forbrytere, politiet og lovlydige borgere er involvert. Derfor får han snart tak i informasjon de mer offentlige organene ikke har tilgang til.

Det er riktigere å kalle dette en thriller enn en kriminalfilm. Opprullingen av mysteriet streifer innom mye menneskelig elendighet og moralske gråsoner. Spenningen ligger der hele tiden, men karakterene og hvordan de reagerer på omstendighetene de lever i er viktigere enn overraskelsene. Vil du være smartere enn filmen, er det ikke så vanskelig å gjette hvilken retning historien tar.

Gone baby gone bygger på en bok av Dennis Lehane. En av hans bøker var også utgangspunktet for en av Clint Eastwoods beste filmer, Mystic river. Regi-grepene til Affleck minner meg om Clintern. Godt håndverk, litt omstendelig, men som oftest borer den dypere enn mesteparten av det som kommer fra underholdnignsfabrikken Hollywood. Svakheten er at det hele noen ganger kan vippe over i overtydelighet.

Autensiteten i settingene og karakterene gjør at filmen ender opp med å gjøre et solid inntrykk. Her har de klart å plukke ut skuespillere som ser ut til at de er plukket inn direkte fra gaten (noen av de mindre rollene er visst det). Bror Casey Affleck spiller for eksempel vår lokale privatdetektiv uten store fakter, men med følelsene kokende like under overflaten. At Michelle Monaghan blir en litt for glamorøs nabojente som assisterer han er godtar jeg som en del av pakken.

Jeg hadde ikke sett Gone baby gone tidligere. Det positive inntrykket fra kupp-filmen The town er bekreftet og jeg begynner å glede meg til kinopremiere på Argo 9. november.

2 kommentar til “Affleck-thriller fra hjembyen”

  1. Gunnar 2. november 2012 kl. 13:44 #

    Jeg likte Gone Baby Gone veldig godt, og jeg synes nok Casey Affleck er en bedre skuespiller enn Ben. Derimot imponerer storebror mer og mer i regissørstolen og forhåndsomtalene av Argo lover veldig godt. Den gleder jeg meg til.

  2. norserintrah 2. november 2012 kl. 15:35 #

    Helt enig i alt du sier! Ben Affleck har aldri klart å levere et større følelsemessig register i rollene sine. Men han har utseendet så mye med seg at jeg forstår at han prøvde seg som skuespiller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: