Udødelig, men ikke usårlig

28 okt

Den beste TV-produksjonen jeg har sett de siste årene ligger gjemt i fem episoder i sesong tre av Torchwood.

Heldigvis er det helt greit å hoppe rett inn i serien her. Children of Earth, som den kalles, fungerer helt greit som en selvstendig mini-serie. Resten av episodene kan i beste fall kalles ujevne. Som science fiction-fan liker jeg dem og mener noen episoder er utmerket, men det er tredje sesong som utmerker seg.

Allerede fra de første minuttene begynner uhyggen å spre seg. Absolutt alle barn på hele planeten stopper opp og sier i kor ”Vi er på vei”.

Jakten på hvem det er som kommer setter i gang. Våre helter er restene av et team som har jaktet på utenomjordinger og overnaturlige vesener i flere år. Det er den udødelige kaptein Jack Harkness, den tidligere politibetjenten Gwen Cooper, mannen hennes og alt-mulig-mannen Ianto Jones.

Problemet er at myndighetene med god grunn ikke ønsker at kaptein Jack skal involvere seg. Et team med agenter setter udødeligheten hans på hard prøve.

Når trusselen blir avslørt i sin fulle velde i episode tre, tar handlingen en mørk vending. Størstedelen av episode fire dreier seg om hva det offisielle England er villig til å gjøre for å hanskes med en fiende som har overtaket. Det er ikke noe vakkert syn.

Etter å ha bygd så kraftig opp er det bestandig en fare for at løsningen blir for enkel. Torchwood: Children of Earth kan anklages for å gå i denne fellen. Seieren er imidlertid så dyrekjøpt for Jack, at den føles riktig. Selv en mann som ikke kan dø kan såres følelsesmessig.

Forfatter og serieskaper Russel T Davies har hatt suksess i en lang rekke engelske TV-serier. Med fem episoder til rådighet kaster han ikke bort tiden. Her har vi en mørk og underholdende science fiction-historie uten dødkjøtt.

Skuespillerne kjenner karakterene og hopper rett inn i dem. Fans av de tidlige sesongene kjenner dem igjen, mens nye seere merker dybden. Når idéene er så episke, hjelper det å forankre det hele i interessante karakterer.

Alle fire sesonger av Torchwood ligger på Netflix. Jeg anbefaler å hoppe rett på tredje sesong, så kan du heller hoppe tilbake til start hvis du vil vite mer om hva som skjer før og etterpå.

2 kommentar til “Udødelig, men ikke usårlig”

  1. Gunnar 29. oktober 2012 kl. 00:17 #

    Tror jeg skal gå for denne anbefalingen her. Er forresten Torchwood på en eller annen måte koblet til Doctor Who? Mener bare å ha fått med meg det et sted, men begge seriene er store hull i min serietitting så kan antagelig ta skikkelig feil.

    • norserintrah 29. oktober 2012 kl. 00:38 #

      Helt riktig, det er et anagram av Doctor Who. Sammenhengen finner du i Doctor Who episoden Tooth and Claw (episode 2 i andre sesong av de som begynte på 2000-tallet) Den forholder seg litt til Doctor Who som Buffy til Angel: Mer voksen og mørkere i tonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: