Echo og Terry Moores kvinner

27 okt

Gunnar Bangsmoen gjesteblogger om tegneserier. Innlegget har tidligere blitt publisert på Fokalt fortalt.

For en tid tilbake kjøpte jeg den komplette samlingen av Terry Moores tegneserie Echo på Comixology. De digitale seriene jeg får fra Comixology er alltid i god kvalitet, og tjenesten er en av de jeg benytter hyppig i forsøket på å leve mer og mer papirløst.

Terry Moore er en av de serieskaperne som driver på utsiden av de store serieforlagene, og med tanke på det relativt mainstream-aktige uttrykket og historiene er det ikke bare rart, men også veldig fint. Resultatet er selvsagt at Moore selv kan ta alle de riktige, og gale, valgene og fortsatt ha full kontroll over sine egne karakterer.

Terry Moore utgir alle sine serier gjennom sitt eget forlag, Abstract Studio, og har nå også omfavnet og blitt omfavnet av de digitale serietilbyderne. Hans første genreutfordrende gigantserie Strangers in Paradise (som han skrev og tegnet mellom 1993 og 2007 i over 100 hefter) ble nylig også sluppet i sin helhet på Comixology.

Echo er hans andre lange serie og ble laget mellom 2008 og 2011. Terry Moore er alt for lite kjent til tross for at han også har laget serier for de store forlagene som Marvel, Dark Horse, Image og DC. Han har også vunnet høythengende priser som bl.a. Will Eisner-prisen.

Echo er en av de aller beste seriene jeg har stiftet bekjentskap med de siste årene. Det er muligens bare Mike Careys The Unwritten og John Layman/Rob Guillorys Chew som har imponert eller underholdt meg like mye, dog ikke med like jevnt nivå. Echo har alt som kreves av en god tegneserie, og kan derfor noen gang oppfattes som enkel.

I likhet med The Walking Dead er det ikke kun det overhengende, og relativt konspiratoriske, plotet som driver historien framover. Her er det snakk om effektiv, og ikke minst troverdig, karakterskildring. Echo er humoristisk, emosjonell, rørende og spennende. Ikke minst er den en tegneserie alle kvinner (og jenter) burde lese. Ja, den er skrevet og tegnet av en mann, men Terry Moore er en mann som er oppriktig opptatt av sine kvinner.

Echo har nemlig alle kjennetegnene som gjorde Strangers in Paradise til en enorm kultserie; sterke kvinnelige karakterer, enigmatisk kjærlighet og en altoverskyggende og truende konspirasjon. Det hele blir bundet sammen ved hjelp av Moores fantastiske distingverte strek som fungerer like godt til minimalistiske skildringer som til det helt detaljerte.

Echo starter med at den litt usikre amatørfotografen Julie Martin blir et offer for en eksplosjon i ørkenen. Fra eksplosjonen regner det mystiske metallkuler som fester seg til kroppen hennes. Disse kulene, viser det seg, lever et eget liv som er nært knyttet til skogvokteren Dillon Murphy og hans tidligere kjæreste Annie. I tillegg møter Julie en svært spesiell reinkarnasjon av den bibelske Kain og ikke minst Ivy Raven, en ekstremt effektiv hemmelig agent med problemer på hjemmebane.

Uansett hvor godt jeg likte Echo er det ikke vanskelig å se at det finnes svakheter her. Historien føles tidvis litt langdryg, og det kommer som regel av noen unødvendige scener og et par sub-plot som strengt tatt føles overflødige og mer actiondrevne enn resten av narrasjonen.

Nå bør man ikke lese Echo kun for historiens skyld. Dette er en av de seriene hvor man blir oppriktig glad i karakterene, og føler med dem. Når fortellingen er slutt er det litt vanskelig å gi slipp på Julie, Ivy og Dillon. Det er nok også et kjennetegn på kvalitet.

Echo kommer varmt anbefalt fra meg og spesielt til jenter og kvinner i alle aldre som ikke helt har skjønt greia med tegneserier. Terry Moore skriver for dere. Og alle oss andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: