Fire filmnerder om Netflix

26 okt

På Fus-bloggen har jeg blogget sammen med en del folk som har sett veldig mye film. I forrige uke ble Facebook-gruppen vår tatt over av en diskusjon om Netflix. Etter en Google Hangout på torsdag laget jeg en oppsummering av diskusjonen.

Foruten undertegnede deltar

  • Thomas Herlofsen er ungdsomsskolelærer og filmentusiasten bak det årlige filmtreffet Katakombene i Skien.
  • Gunnar Bangsmoen er rådgiver for digital filmformidling ved Norsk filminstitutt, respektløs hobbyfotograf, minimalistisk hjemmekokk, spekulativ kulturentusiast og rastløs blogger.
  • Asbjørn Ness er webredaktør og har holdt det gående som filmblogger på Filmdagbok siden 2004.

Utvalget

Tor André: La oss begynne med det som har blitt ivrigst diskutert, nemlig filmutvalget. Hvilket inntrykk har dere?

Asbjørn: Det er mye mainstream og kjente titler. Jeg har rett og slett sett mye av filmene før.

Gunnar: Enig. Jeg tror grunnen er at Netflix fort ønsker å nå en kritisk kundemasse ved å tilby fri tilgang. Så lenge tjenesten er gratis vil tilbudet være begrenset.

Hastings fra Netflix har sagt at de betaler en flat lisens for hver tittel. Stemmer det, betyr det at hver film, uansett hvor mye eller lite de blir sett, er en utgift.

I USA er filmutvalget 17.000. Det må nok opp i noen tusen titler i Norge også for å regnes for et fullgodt tilbud.

Thomas: Netflix sitter nok allerede på et bibliotek de ikke har lagt ut i Norge. Utvalget og mengden er satt sammen for å gi et godt inntrykk. Hadde de oversvømt tjenesten med eldre og sære filmer, kunne en del test-kunder bli skremt bort.

Tor André: I mange kommentarer virker det som om mange brukere forventer nyere filmer enn det noen gang er realistisk at Netflix vil kunne tilby. Ser du på de mest sette titlene i USA er det helt annerledes enn de som var mest sett på kino.

Thomas: I USA ble Netflix’ streamingtjeneste laget som et supplement til DVD-tjenesten.

Gunnar: Men de ønsker også å satse mer på nytt innhold. Fra nyttår kan vi vente mange nyheter produsert av Netflix, som fortsettelsen på Arrested Development og TV-serien til David Fincher med Kevin Spacey i hovedrollen.

Asbjørn: Jeg har testet ut den amerikanske varianten av tjenesten og er imponert over at den norske inneholder såpass mange nyheter.

Thomas: På noen områder er utvalget bredt og spennende. Blant dokumentarene er det mye jeg liker og har lyst til å se.

Konkurransen med HBO

Tor André: Jeg lurer på hvordan forspranget Netflix har fått på HBO i Norge vil spille inn?

Gunnar: Tjenestene er så forskjellig at det spiller liten rolle. Utvalget og profilen skiller dem fra hverandre. Noen vil abonnere på begge tjenesten eller velge den som passer dem best.

Tor André: Med Netflix og HBO er det mer attraktivt å kutte ned på resten av TV-tilbudet hjemme. Jeg kunne klart meg med en ganske begrenset pakke av andre kanaler.

Gunnar: Spørsmålet er om HBO vil ha bindingstid. Hvis ikke kan det lønne seg å kjøre et par intense måneder i året for å få sett de viktigste seriene.

Brukergrensesnitt

Tor André: Hvilke tjenester har dere prøvd Netflix på? Jeg har brukt med iPad, men investerte i Apple-TV i helgen. Skjønner ikke helt hvordan jeg får undertekster opp på den.

Asbjørn: Jeg bruker også Apple-TV. Trykk bare på meny-knappen på fjernkontrollen for tekster. Engelsk tekst er imidlertid et stort savn på flere titler.

Gunnar: Gule undertekster fungerer bare ikke i Norge.

Tor André: Det er nummeret før dubbing.

Thomas: Jeg liker gulfargen. Kanskje det burde vært mulig å velge?

(Har for øvrig fått hvite tekster opp på en del filmer nå, så det er mulig at det har ordnet seg)

Asbjørn: Ellers har jeg prøvd å streame på en Android-mobil, og det fungerer helt greit. Tilogmed på et offentlig flyplass-nettverk gikk det uten stopp.

Gunnar: Barneportalen er en kjempeidé! Jeg liker å kunne vise ungene hvor de kan finne filmer de kan se.

Tor André: Overraskende mange andre video-tjenester virker umodne i grensesnittet. Netflix var tidlig ute og grensesnittet virker veldig gjennomtenkt.

Anbefalinger

Tor André: Hvordan treffer anbefalingene for dere? For meg stemmer karakterene med en feilmargin på en halv stjerne i all hovedsak.

Thomas: Jeg har sett og gitt karakter til for få filmer.

Gunnar: Problemet mitt er at jeg stort sett har sett det som blir anbefalt. Men etter hvert som jeg ser filmer og gir karakter til mer, ser det ut til å dukke frem nye titler jeg ikke har lagt merke til tidligere.

Thomas: God teknologi for anbefalinger hjelper lite når hele familien bruker Netflix. Det burde vært mulig å logge seg på med flere brukere på et abonnement.

Vil du betale?

Tor André: Så hva skal til for at dere skal begynne å betale for tjenesten?

Thomas: Er nesten klar for det allerede, men jeg er spent på tilbudet til HBO. Det som kan hindre meg i å opprettholde abonnementet er å at de kutter ned på de mer sære filmene og at tilbudet av TV-serier ikke utvides.

Gunnar: Bedre utvalg etter gratisperioden er viktig. Det er bare å fylle på med klassikere, der er utvalget ganske tynt.

Asbjørn: Jeg vil finne ut hvor mye Netflix vil bli brukt. Det må ikke bli sånn at jeg ser på en film fordi den allerede er betalt, mens det er andre ting jeg har mer lyst til å se.

Gunnar: Netflix er billig og lovlig, så i utgangspunktet er jeg positiv. Vil du se det nyeste, må du uansett regne med å betale en rundt 40 kroner for hver film som i dag.

Thomas: Tidligere har jeg brukt mye tid på å finne interessante og ukjente filmer i utenlandske butikker på internett. Er det ikke en viss fare for at vi alle sammen abonnerer på den samme tjenesten og ender opp med å se de samme filmene?

Asbjørn: Går det som i USA og utvalget blir utvidet, vil det dukke opp flere sære filmer. Det vil nok fremdeles være mulig å oppdage ukjente og rare filmer med strømmetjenester.

Gode filmer

Tor André: La oss avslutte med anbefalinger som flere burde sjekke ut. Jeg har merket meg The Lookout, en northern noir med Joseph Gordon-Levitt i hovedrollen. Husker den som en fin, mørk krim-film når den gikk på kino og satser på et gjensyn på Netflix.

Gunnar: Støtter Thomas i at det er mye bra blant dokumentarene, for eksempel ’Inside deep throat’ og Moog. Ellers er debut-filmen til Darren Aronofsky, Pi, vel verdt en titt.

Thomas: Den engelske Robin Hood TV-serien er en artig oppdatering av den velkjente historien.

Asbjørn: Alle burde se ’Dr Horrible’s Sing-along-blog’, selv om den har vært tilgjengelig mange andre steder tidligere.

Tor André: Bra, det var fint å få litt flere synspunkter på Netflix.

Gunnar: Og så tar vi en ny runde etter lanseringen av HBO, ikke sant?

2 kommentar til “Fire filmnerder om Netflix”

  1. Claribel 17. mai 2018 kl. 09:30 #

    Thanks for sharing your thoughts on website. Regards

Trackbacks/Pingbacks

  1. Indiefilm på Netflix: Right at Your Door (2006) og Kill List (2011) : FUS! - 19. november 2012

    […] har forsøkt Netflix gratis i en måneds tid nå. For meg har tjenesten fungert helt greit til å ta igjen noen TV-serier og se noen få filmer jeg tidligere har gått glipp av. Jeg er […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: