Dokumentar eller sannhet

23 okt

Dokumentar passer perfekt å se på en strømmetjeneste som Netflix. Ofte får jeg ikke somlet meg til å se dem på kino, det blir for dyrt å kjøpe på DVD og vanskelig å få med seg på TV.

Min favoritt dokumentar er Fog of war, et langt intervju med USAs tidligere forsvarsminister Robert McNamara. Den fortjente et gjensyn på Netflix.

Den gamle krigeren har vært med siden brannbombingen av Japan under andre verdenskrig. Han hadde overoppsyn med Cuba-krisen og oppkjøringen til Vietnam-konflikten på 60-tallet. Regissøren Errol Morris holder seg som regel i bakgrunnen, men mot slutten bryter han inn med et par spørsmål.

Typisk Tor Andre skrev jeg om filmen når den kom i 2005:

”[Robert McNamaras] beskrivelse av den nære historien får meg til å miste pusten. Mye er nok avledningsmanøvre for å rettferdiggjøre egne handlinger, men åpenheten om egne feilbedømminger og konsekvensen av dem er utrolig. På godt og vondt gjør dokumentaren det lettere å forstå hvilke spill som ligger bak en moderne krig. Alt er understøttet av interessante bilder og lydopptak.”

Utfordringen med en dokumentar er ofte hvordan materialet blir organisert og presentert. Her fortelles historien kronologisk, parallelt med biografien til McNamara. I tillegg listes det opp 11 lekser han har lært av sin tid i militæret og politikken. På egen hånd vil de ofte virke banale, men sammen med erfaringene som blir delt, får de korte setningene tyngde.

Beundringen av ‘Fog of war’ gjorde meg svært nysgjerrig når jeg så Errol Morris tidligere dokumentar The thin blue line på Netflix. Det var en av de første filmene jeg strømmet.

I 1976 ble en politimann drept i Dallas, Texas. Etter noen måneders etterforskning, konfronterte politiet en mistenkt. De første minuttene av filmen inneholder intervjuer med den mistenkte og politiet som avhørte han om hvordan de reagerte på situasjonen.

Jeg ble litt forvirret over å havne midt inne i etterforskningen. Mangelen på navn og titler bidro til usikkerheten. Ganske fort går filmen tilbake til start for å bevege seg systematisk fremover fra forbrytelsen inntraff til tidspunktet når filmen starter på slutten av 80-tallet.

I tillegg til arkivmateriale brukes andre filmatiske virkemidler på interessante måter. For eksempel så gjentas rekonstruksjon av skytingen med små endringer i vinkler og perspektiv. Musikken til Philip Glass forsterker følelsen av løkker og gjentakelser.

To intervjuobjekter henviser ganske direkte til hvordan gangster- og detektivfortellinger har påvirket dem. Så mens de snakker, vises klipp fra filmer fra generen for å understreke deres indre verden.

På mange måter manipulerer filmen meg som seer. Errol Morris er ute etter å overbevise oss om at den mistenkte var uskyldig. Vanligvis irriterer manipulasjon meg. I dette tilfellet godtar jeg det, fordi vi tross alt får presentert mye materiale som vi kan velge å tolke på vår egen måte.

Hovedtemaet til Errol Morris i begge disse filmene er hvordan sannheten ligger skjult under lag på lag av misforståelser og manipulasjoner. Ofte gjemmer den virkelige historien seg bak fortellinger som er løyet så godt at løgneren overbeviser seg selv. I ‘Fog of war’ får vi et perspektiv på verden gjennom øynene til en gammel kriger, i ‘The thin blue line’ må vi prøve å se for oss hvilken kjerne av sannhet som ligger der utsagnene til alle vitnene krysser.

Intervjuene tyder på at en av regissørens styrker er at han får tillit fra de han snakker med. Nå har riktignok hovedpersonen både i denne filmen og den ferske Tabloid vendt seg mot han i ettertid. Det er kanskje ikke så rart når han går så tett inn på personer som ønsker kontroll over sin egen historie.

Jeg får gjerne med meg flere Errol Morris-filmer. Dokumentar-utvalget på Netflix er ganske dypt allerede, men foreløpig er kun ’The thin blue line’ og ’Fog of war’ tilgjengelig fra denne regissøren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: